Zwangerschap & bevalling

Zwanger worden, zwanger zijn, geboorte geven aan een nieuw leven, de kraamtijd.

Tijdens deze fasen van je leven is jouw lichaam onderhevig aan een heleboel veranderingen. Deze kunnen gepaard gaan met verschillende fysieke ongemakken en ook emoties. Je kunt (en wilt) dan liever niet aangewezen zijn op medicijnen, vanwege de bijwerkingen. Acupunctuur is in veel gevallen een veilig en effectief alternatief.

De afgelopen jaren heb ik (Stefanie) mij gespecialiseerd in zwangerschapsbegeleiding met acupunctuur en fytotherapie. Dat betekent dat je in voorbereiding op, tijdens én na je zwangerschap hier aan het juiste adres bent!

Acupunctuur en fertiliteitproblemen

Een gezonde cyclus vormt de basis voor een succesvolle zwangerschap. Wanneer zich in jouw cyclus problemen voordoen, kan dit zich uiten in fertiliteitproblemen. Met behulp van acupunctuur kan je cyclus gereguleerd worden als deze onregelmatig, te lang, te kort, afwezig of erg pijnlijk is. Daarnaast kan de doorbloeding van de baarmoeder en het endometrium geoptimaliseerd worden om de kans op een succesvolle innesteling te vergroten.

Miskraam

Helaas gaat het in de fase van innesteling en vroege ontwikkeling in de celdeling ook wel eens fout. Wanneer je geconfronteerd wordt met een miskraam is dat natuurlijk heel verdrietig. Om je te helpen met de afronding op een natuurlijke manier kun je gebruik maken van acupunctuur en Chinese kruidenformules.

Om je niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel te ondersteunen in de fase tot aan de feitelijke miskraam en in de verwerkingsperiode erna, is dit werkboek voor jou beschikbaar.

Acupunctuur en zwangerschap

Vanaf het moment dat je zwanger bent tot ver na de bevalling ondergaat je lichaam een heleboel veranderingen om deze bijzondere gebeurtenis in goede banen te leiden. Vaak gaan deze veranderingen gepaard met de nodige ongemakken. Zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid, vocht vasthouden, maagzuur, obstipatie en slapeloosheid zijn vaak wel te verdragen en worden geaccepteerd als 'het hoort erbij'.

Soms zijn de klachten echter zo hevig, vervelend of pijnlijk dat ze je belemmeren in je dagelijks functioneren. Je kunt er weinig aan doen, omdat veel medicijnen verboden zijn tijdens de zwangerschap. Acupunctuur biedt hier een goed alternatief. Het verlicht jouw klachten en is veilig voor je baby.

Acupunctuur en stuitligging

Wanneer je baby in stuit ligt helpt acupunctuur, in combinatie met moxatherapie, om je de baby te draaien naar een hoofdligging. De meest ideale periode voor deze behandeling is tussen de 34 en 37 weken zwangerschap. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kans op het natuurlijk draaien van de baby vergroot wordt van 50% naar 75%.

Voorbereiden op de bevalling

Tijdens de laatste weken van de zwangerschap gaat jouw lichaam zich voorbereiden op de bevalling. Acupunctuur helpt je hierbij door de rijping van de baarmoederhals te bevorderen en de banden en spieren rond de baarmoeder te ontspannen.

Na 40 weken kan met behulp van acupunctuur de bevalling op gang gebracht worden door jouw natuurlijke hormonen te stimuleren. In combinatie met strippen (door je verloskundige) verdubbelt zelfs de kans dat je bevalling op een natuurlijke manier op gang komt.

Acupressuur

Tijdens de bevalling kun je zelf acupressuur toepassen. Acupressuur is een natuurlijke manier om pijn tijdens je bevalling te verminderen.

Door op specifieke punten op je lichaam te drukken, gaat je lichaam zelf meer pijnstillers aanmaken. Deze pijnstillers heten endorfinen. Ze zorgen ervoor dat je minder pijn voelt. Ook zijn er punten die pijnprikkels blokkeren, je angst wegnemen, of helpen de ontsluiting te bevorderen.

Aan het begin van je bevalling pas je zelf acupressuur toe maar ook je partner, of iemand anders kan het overnemen. Iedereen kan acupressuur leren! In een sessie van ongeveer een uur leer je samen waar, hoe en wanneer je punten drukt om pijn tijdens je bevalling te verminderen.

Zwangerschapsbegeleiding en Geboortevoorbereiding

In een wereld die de hele dag onze aandacht vraagt is het nodig om regelmatig een moment van stilte en bewustwording in te lassen en de verbinding te voelen met je hart, je buik en je kindje(s).

Gun jij jezelf de tijd en ruimte om bewust(er) stil te staan bij je zwangerschap, je moederschap en je vrouw-zijn? Is het nu jouw beurt om even gedragen te worden en te ontvangen wat je werkelijk nodig hebt?

De begeleiding van MAAN en STER staan in het teken van leven vanuit jouw vrouwelijke kracht, de zachte kracht die jou in verbinding brengt met je eigen wijsheid. En jou helpt deze te her-inneren.

Zwangerschapsbegeleiding MAAN:

Wist je dat elke maand, of elke Maancyclus een andere meridiaan dominant is in het doorgeven van jouw energie (Qi) aan het nieuwe leven in je buik? De zwangerschapsbegeleiding MAAN bestaat uit een maandelijks acupunctuurconsult gericht op het optimaal kunnen doorgeven van jouw levensenergie (Qi) aan je kindje(s) in je buik én jouw eigen balans op dat moment.

Ter ondersteuning zijn er online Meridiaan visualisaties om per maanfase de verbinding met je Qi te versterken en om bewust-zijn-momenten te creëren tijdens je zwangerschap.

Geboortevoorbereiding STER:

Straal als een ster gedurende je zwangerschap en bevalling!

De geboortevoorbereiding STER bestaat uit 5 sessies gericht op jou, op jouw innerlijke kracht, op wat jij nodig hebt in deze zwangerschap, om de magische geboortereis met je kindje(s) voor te bereiden en te ervaren precies zoals deze geboorte bedoeld is.

Het programma bestaat uit de volgende themabijeenkomsten:
1. Jouw Zwanger Zijn
2. Ademhaling en Flow
3. Jouw Gezin (bijeenkomst met partner)
4. Manifesteren van de geboortereis
5. Voorbereiden op jouw Kraamtijd

De sessies duren ongeveer 2 uur en vinden om de week plaats. Je kan dit programma volgen in elke fase van je zwangerschap maar aanbevolen is tussen 18 en 38 weken.

Praktisch

De sessies van MAAN en STER, de cursus acupressuur en de acupunctuur protocollen ter voorbereiding op de bevalling passen allemaal perfect bij elkaar. Het post partum programma ZON sluit hier weer naadloos op aan. Je kunt combinaties kiezen die voor jou goed voelen! Kijk op de prijslijst (pagina Consulten) voor actuele prijzen.

Acupunctuur na de bevalling

Terwijl jij aan het genieten bent van je baby, gaan de veranderingen in jouw lichaam nog even door. Ook in deze fase gaat dat niet altijd vanzelf. Je kunt fysieke en/of psychische klachten ervaren. Acupunctuur helpt je met het op gang brengen van de borstvoeding en verlicht vermoeidheid, nachtzweten en postnatale gevoelens van depressie.

Kort samengevat helpt acupunctuur jou voor, tijdens en na de zwangerschap bij de volgende klachten: