Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is de meest bekende behandelmethode uit de meer dan 2000 jaar oude Traditionele Chinese Geneeswijzen (T.C.G.), waarbij flinterdunne naaldjes op nauwkeurig beschreven punten worden ingebracht om de energiebalans in meridianen te herstellen.

Het meridiaanstelsel is een geleidesysteem, zoals het zenuwstelsel en de bloedsomloop, dat verbonden is met alle organen en de hersenen. Door de meridianen stroomt jouw Qi (levensenergie). Dagelijks maak je Qi op (werken, sporten, etc.) en vul je Qi aan (voeding, ademhaling, etc.). Wanneer jouw energiestroom uit balans is, ontstaan vroeg of laat klachten. Dit zijn symptomen waarmee het lichaam aangeeft dat er sprake is van een tekort aan Qi, of juist een teveel, of een stagnatie in de energiestroom.

Herstellen van jouw energiestroom is mogelijk met behulp van acupunctuur. Op de meridianen liggen acupunctuurpunten. Door manipulatie van deze punten maak je als het ware het zelfgenezende vermogen van je lichaam wakker en geef je een specifieke boodschap aan het lichaam. Manipulatie van de punten gebeurt vaak met flinterdunne naaldjes, maar kan ook gebeuren met andere stimuli, zoals magneetjes, cups, Guasha techniek of acupressuur. Angst voor naalden hoeft dus geen belemmering te zijn om te kiezen voor een behandeling.

Stress en spanning blokkeren jouw Qi-stroom

acupunctuur: naalden

Voor wie is acupunctuur?

Gelukkig ontdekken steeds meer mensen de kracht van acupunctuur. Acupunctuur kan uitkomst bieden, zowel preventief als bij acute en chronische klachten.

Om een paar voorbeelden te noemen: 85% van alle pijnklachten is te verlichten (denk aan gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, menstruatiepijn, etc.), de slagingskans van IVF neemt met 30% toe, overgangsklachten nemen direct af en de duur van de overgang kan worden verkort.

Voor een overzicht met voorbeelden van klachten klik hier. Voor een volledige lijst met vastgestelde indicaties voor T.C.G. verwijs ik u naar de World Health Organization.

Acupunctuur kan heel goed in combinatie met andere geneeswijzen worden toegepast.

Ervaring overtuigt. Ik nodig je uit om een acupunctuurbehandeling te komen ervaren

Het positieve effect van acupunctuur wordt intensief wetenschappelijk onderzocht en aangetoond. Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben daarom acupunctuurbehandeling in het verzekeringspakket. De behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig.

Praktijk Laogong is aangesloten bij beroepsvereniging Zhong

De behandeling:

Tijdens je eerste bezoek aan de praktijk wordt een uitgebreid intake gesprek gehouden. Er worden vragen gesteld over de meest uiteenlopende aspecten van je welbevinden. Ook worden punten op je lichaam getest op drukgevoeligheid. Naast het stellen van vragen en het observeren van je lichaam, stoelt de T.C.G. op nog twee belangrijke peilers om tot een diagnose te komen: de pols- en de tongdiagnose.

Hierbij wordt respectievelijk de pols gevoeld en de tong bekeken om informatie te verzamelen over jouw lichaam.

Vervolgens krijg je een behandeling. In de behandeling kunnen behalve naalden, ook de volgende methoden worden ingezet: acupressuur, moxa, warmtetherapie, magneettherapie, acupunctuurzalf, kruiden- en voedingsadvies.

De vervolgbehandelingen starten steeds met het bespreken van de vorderingen, het voelen van je pols en het bekijken van je tong. De behandeling wordt altijd aangepast aan wat jij op dat moment nodig hebt.

Een standaard acupunctuurbehandeling bestaat dus niet!

acupunctuur: behandeling

Overzicht van genoten opleidingen: Stefanie de Jong - Elst

acupunctuur: stefanie